Kohtele henkilöstöäsi kuin koiria

25.6.2013 — 3 kommenttia

Kun olin ihan pieni, ehkä viisivuotias, kysyin nolona autossa äidiltäni, miksi saan matkustaa takapenkillä vaikka perheen muut koirat ovat takakontissa. Luulin olevani koira.

Erehdykseni johtui varmaan siitä, että mut on kasvatettu koirana. En tietenkään tiennyt tätä pienenä, mutta nyt jälkikäteen asia tuntuu itsestään selvältä. Lisäksi kasvatus on vähän semmoinen juttu, että se tarttuu, halusit tai et. Kohtelen siis muita ihmisiä koirina – ja se on toiminut aika hyvin tähän saakka.

Palasin reilu viikko sitten firmamme Suomen-toimitusjohtajaksi vajaan 7kk tauon jälkeen. Olen yrityksen perustajia ja työskennellyt siinä päätoimisesti koko sen 3,5-vuotisen olemassaolon ajan. Toimenkuvien vaihdoksiin ei sinänsä liity mitään draamaa tai eksotiikkaa. Firma kehittyy ja kun tiivistimme kansainvälisen toiminnan yhteistyötä, oli luontevaa vaihtaa roolituksia.

Ajattelin, että nyt on sopiva aika avata johtamisfilosofiaani, jos sitä sellaiseksi uskaltaa sanoa.

Filosofia tweettimitassa: Pyrin kohtelemaan työtovereitani, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kuin koiria.

Koirat ovat yksinkertaisia. Ne osaavat hirveän suppeasti sanoja, mutta ne ovat hyviä lukemaan eleitä, ilmeitä ja äänenpainoja. Varmaankin kielen puuttumisen takia (muna vai kana?) ne eivät ajattele järin monimutkaisesti. Samasta syystä koiran koulutuksessa ja koiran kanssa kommunikoidessa on tärkeää olla johdonmukainen ja selkeä. Kun ihminen käyttäytyy tilanteessa säännönmukaisesti, koira oppii luottamaan ihmiseen ja muokkaa oman käytöksensä tilanteeseen. Toimii myös työpaikalla.

Kun koira tekee jotakin oikein, sitä täytyy kehua voimakkaasti. Kun koira toimii väärin tai sovittujen sääntöjen vastaisesti, sille täytyy tehdä selväksi, että käytös oli ei-toivottavaa. Sama selkeys toimii ihmeellisen hyvin ihmisten välillä. Parempi sanoa kerran kunnolla kuin rutista ja nalkuttaa vähän joka päivä.

Koiran kouluttamisessa positiivisen käytöksen vahvistaminen on hirveän tärkeää. Koirat ovat sen verran toopeja, että ne eivät tajua, milloin toimivat oikein ennen kuin samasta asiasta palkitaan kehuilla tai ruoalla tai lelulla monta kertaa putkeen. Jos koiralle antaa palautetta vain väärästä käytösestä, se tuntee itsensä epävarmaksi, koska ihmisen käytös on sen mielestä epäjärjestelmällistä. Joskus torutaan, joskus ei. Ihme touhua.

Ihmiset ovat työpaikoilla (tai  muissa ihmisuhteissa) hirveän hyviä osoittamaan vikoja muiden käytöksessä tai muussa ympäristössään. Sama klisee pätee esimiehen arkkityyppiin: Keppi muistetaan aina, porkkana unohtuu helposti. Se on kuulkaas ihmeellistä katsoa työkaverin ilmettä kun joku on jostain ihmeen syystä mennyt ja huomannut tämän onnistumisen ja vielä erehtynyt kehumaan julkisesti. Kannattaa koittaa. Ei edes maksa mitään.

Kaiken lisäksi mä pääsen hirveän vähällä. Meillä on duunissa älyttömän fiksua porukkaa, johon on tosi hyvin uponnut neuvo että saa käyttää omia aivojaan aina ja joka tilanteessa. Mun täytyy nimittäin tunnustaa, että huolimatta kolmesta vuosikymmenestä koirien kanssa oman koirani (koulutus toki kesken, ikää vasta 8 vuotta) hienoin temppu on se, että se menee selälleen kun osoitan sitä sormella ja sanon ”PAM!”.

Kiitos äiti.

Hessu katollaan

”PAM!”

3 responses to Kohtele henkilöstöäsi kuin koiria

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Kohtele henkilöstöäsi kuin koiri... - kesäkuu 25, 2013

    […] Kun olin ihan pieni, ehkä viisivuotias, kysyin nolona autossa äidiltäni, miksi saan matkustaa takapenkillä vaikka perheen muut koirat ovat takakontissa. Luulin olevani koira.Erehdykseni johtui varm…  […]

    Tykkää

  2. Räyhääjät on ihan tyhmiä | Joonas Kiminki - heinäkuu 5, 2013

    […] ← Kohtele henkilöstöäsi kuin koiria […]

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s