Kaikki verkkoliikenteen kasvu on mobiilissa

7.10.2013 — 10 kommenttia

Työkaveri teki viikonloppuna mielenkiintoisen havainnon yhden asiakassaittimme kävijöistä. Vertailemalla edellisen kuukauden ajanjaksoa viime vuoden vastaavaan aikaan ilmenee, että vaikka koko palvelun kävijämäärä (oikeastaan käyntimäärä, mutta menee käsiteneppailuksi) on 11 prosentin kasvussa, käynnit työpöytäselaimista ovat 9 % laskussa. Kasvua näyttää sen sijaan löytyvän valtavasti mobiililaitteista (+100 %) ja tableteista (+222 %).

Image

Päätin tutkia, päteekö ilmiö vain tässä yhdessä verkkopalvelussa, vai ilmeneekö se muuallakin. Tulokset yllättivät samankaltaisuudellaan, ks. seuraavat kolme taulukkoa:

Image Image Image

Numeroiden yksiselitteinen tulkinta on, että verkkopalveluiden liikenteestä valtaosa on edelleen lähtöisin työpöytäselaimista mutta kaikki kasvu on mobiilissa.

Kaikki yllä olevat numerot ovat suomalaisista kuluttajapalveluista ja niiden kävijöistä yli 90 % tulee Suomesta. Kaikki palvelut ovat myös ulkoasultaan päätelaiteriippumattomia eli responsiivisia.

On tarpeetonta todistella erikseen, että mobiili on ratkaisevan tärkeässä roolissa kehitettäessä verkkopalveluita. Suunnittelussa suosituksemme on lähes kahden vuoden ajan ollut mobile first ja yli 90% tapauksiin päätelaiteriippumaton ulkoasu.

Erilliset mobiilisaitit ja jopa aplikaatiot ovat pitkälti eilispäivää.

10 responses to Kaikki verkkoliikenteen kasvu on mobiilissa

 1. 

  Erityisen mielenkiintoista itseni mielestä näissä luvuissa on mobiililaitteiden (puhelimet) kohtuullisen suuret osuudet verrattuna tabletteihin.

  Tämä pakottaa korostamaan paria asiaa:

  – Jos noinkin suuri osa käyttäjistä tarkastelee palvelua puhelimen näytöltä, on todellakin tehtävä valintoja, mitä sisältöä käyttäjille näytetään

  Tila on rajattua, puhelimen avulla ei ehkä ole hirveän helppo navigoida ja niin edelleen. Käyttäjillä on tarjottava palvelun kannalta tärkeät asiat tehokkaassa ja helposti käytettävässä muodossa. Mobile first, eli tiukkaa priorisointia sisällön & toiminnallisuuksien osalta.

  – Tekniikka: Peruspuhelin on kuitenkin aika tehoton laite..

  Eye-candy ja hienot efektit vähän taustalle, ja sisältö etualalle. Puhelimet eivät vain yksinkertaisesti pysty kaikkeen sen esittämiseen, mihin uudet tehokkaammat tabletit tai tietokoneet.

  **

  ”Erilliset mobiilisaitit ja jopa aplikaatiot ovat pitkälti eilispäivää.”

  Tässä en ihan samaa mieltä ole kaikissa tapauksissa. Mutta, jos ajatellaan viestinnällisiä verkkopalveluita, sisällön jakelua, tai vaikka verkkokauppaa, en myöskään näe mitään mieltä toteuttaa erillisiä aplikaatiota.

  Ja ei kai kukaan enää suunnittele tekevänsä erillistä mobiilisaittia? Eihän? 🙂

  Tykkää

  • 

   Aplikaatioista: Joo, en mä tarkoittanut, ettei niillä paikkaansa olisi silloin kun kyseessä on selkeästi sovellusmainen palvelu. Sen sijaan sisältöpalvelun (verkkolehti, blogi, yrityksen tai julkisyhteisön verkkopalvelu jne) verkkosaitin tueksi ei paljoa aplikaatioita tarvitse tehdä – samoista syistä kuin ei erillisiä mobiilisaittejakaan.

   Tykkää

 2. 

  Joonas jaksatko laittaa mobiililaitteista vielä alustajakauman? Peruspuhelimet eivät toki jaksa piirtää kovin paljon, kuten Juho toteaa, mutta tämä toisaalta aiheuttaa että mobiilikäytöstä suhteettoman suuri osa tehdään teholaitteilla, jotka sitten vastaa nopeudeltaan desktoppia. Selainten ja laitteiden kehityksen ansiosta esim iPhone 5S benchmarkkaa javascriptiä tänä päivänä paremmin kuin paras desktop alle kaksi vuotta sitten.

  Tykkää

  • 

   Moi, kiitos kommentistasi. Laittelen jotakin jakaumia myöhemmin illalla tänään.

   Tykkää

  • 

   Tein nopean poiminnan eri palveluiden laitejakaumasta. Aineistosta päättelin seuraavaa:

   1. Eri laitteiden välillä ei ole merkittävää eroa käytössä enää nykyisin. Eniten selataan laitteilla, joita on eniten. Tästä osoituksena olkoon Lumia 800, jota on paljon käytössä, mutta joka on selkeästi top10:n heikompaa kastia teknisesti. Uusimmilla ja hienoimmilla laitteilla ei välttämättä selata ratkaisevasti enempää kuin satasen laitteilla.

   2. Palvelut ovat melko toisiaan vastaavia laitejakauman osalta. Suurimmat erot syntyvät Applen iPadin ja iPhonen kesken. Jossain palvelussa iPad on selkeästi lähes tuplaosuudella iPhoneen nähden, mutta toisessa palvelussa iPhone on edellä.

   3. Tämä ei kuvasta erotu, mutta jos tilastosta putsaa tabletit pois, Samsung on poikkeuksetta yleisin puhelinvalmistaja tarkastelluissa palveluissa. Kakkosena kolmessa neljästä tulee Nokia, mutta ero Appleen ei ole valtavan suuri. Apple loistaa laitetilastojen kärjessä, koska sen kaikki puhelimet tunnistautuvat iPhoneksi siinä missä muilla valmistajilla puhelin ilmoittaa itsestään tarkan mallin.

   https://www.evernote.com/shard/s265/sh/0ce77ef8-0d14-498a-90a6-6d80fd4fce9d/9f9fd4b99c2939ece27e6d24d27f080f

   Hiukan jo off topic, mutta Applen osuuden lasku on ollut huima. Vielä vuosi sitten Apple oli ylivoimaisesti suosituin mobiiliselailualusta, nyt kolmosena. Applen 12kk kasvu ollut noin 100%, Nokian ja Samsungin noin 300%.

   Tykkää

 3. 

  Voitais ehkä myös vilkaista samoja numeroita meidän eri maiden asiakkailta pienellä otoksella ja katsoa näyttääkö trendi identtiseltä.

  Tykkää

  • 

   Vilkaistaan vaan. Eikä varmaan näytä identtiseltä. Muualla Euroopassa ei varmaan ole Windows Phone niin vahvana kuin meillä ja toisaalta osasta markkinoita löytyy esim. Blackberryä.

   Tykkää

   • 
    Otso Lahti 9.10.2013 09:34

    Tutkiskelin tätä jakaumaa aiemmin tänä vuonna ja oli hämmentävää miten paljon isompi Windows Phone oli Suomessa kuin muualla. Ei ole matskuja tässä käsillä, mutta osuus Suomessa oli noin 30%, kun taas muualla se oli keskimäärin 5% luokkaa. On sitten vielä eri asia kenelle ne 25 prosenttiyksikköä menevät.

    Hyvä artikkeli muuten. Pelkään ilmiötä, jossa jotkut tekijät eivät hahmota mobiilin kasvua ison työpöytämonitorinsa takaa. Onneksi on tilastoja!

    Tykkää

 4. 

  Sanoit, että erillisten applikaatioiden aika on ohitse. Taulukot näyttävät kuvakaappauksilta Google Analyticsistä.

  Onko sinulla dataa, kuinka paljon mobiiliselailua kuluttajasaiteillanne tapahtuu applikaatioiden sisällä? Siis ei puhelimen / tabin omalla selaimella.

  Nielsenin mukaan vuonna 2012 Yhdysvalloissa kaikesta nettiselaisusta 80 % tapahtui appien sisällä. http://www.localytics.com/blog/2012/app-user-loyalty-increasing-ios-beats-android/

  Tykkää

  • 

   Analytics näyttää kaikki in-app selailut normaalina liikenteenä eli ovat mukana tilastoissa erittelemättä. En toki tarkoittanut, että esim. Facebookin aplikaation sisältä tuleva liikenne olisi jotenkin ”eilispäivää”, vaan se että vaikka teidän tapauksessa Uusi Suomi rakentaisi oman aplikaation, jossa sisältöä luetaan ilman sulautettua selainta.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s