Palkkaa halauksista

27.10.2013 — 2 kommenttia

Työpaikkojen bonussysteemit ovat perinteisesti huonoja. Niin huonoja, että meillä ei ole maksettu perinteisen mallisia bonuksia kolmeen vuoteen. Malli lakkautettiin syksyllä 2011 ja bonukset siirrettiin kuukausipalkan osaksi.

Tyypillisesti mallit toimivat suurin piirtein niin, että yritys maksaa bonuksia tasaisin väliajoin suhteessa työntekijöiden tai tiimien suoriutumiseen asetettujen mittarien valossa. Kuulostaa kivalta paperilla, mutta malli on täynnä vikoja. Esimerkiksi:

 1. Se ei sovellu kaikkiin tehtäviin. Mittarien asettaminen on hyvin teennäistä monissa ammateissa, joissa onnistumista on vaikea laittaa numeroiksi. Miten laitoshuoltajan suoriutuminen kvantifioidaan? Kirjastonhoitajan? Johdon assistentin? Jopa ohjelmistokonsultin (joita meillä on väestä valtaosa) suoriutumisen mittaaminen kylmillä numeroilla on vaikeaa, koska esimerkiksi kokemattomampien kollegojen mentorointi ei ole numeroissa mitattavissa.
 2. Bonuksia maksetaan tasaisin väliajoin. Jos firmassa on maksettu amerikkalaistyylisesti joulubonuksia joka vuosi noin yhden kk-palkan verran, mitäköhän bonuksen saaja ajattelee sinä vuonna kun bonusta ei tule tai se on vain puolikas kk-palkka? Bonusta on osattu odottaa ja odotusarvoa pienempi bonus ei olekaan bonus, vaan vittuilua.
 3. Bonussysteemit ruokkivat itsekkyyttä. Hyvää työtoveruutta tai toisten auttamista on hankala mitata, joten kyseiset mittarit eivät ole bonusjärjestelmien työkalupakissa. Mitä paremmin minä suoriudun, sitä enemmän rahaa mulle. Vastaavasti yksi tiimi ei ole motivoitu ajattelemaan koko työyhteisön pitkän aikavälin parasta, koska bonukset määräytyvät henkilökohtaisista tai tiimitasoisista lyhyen aikavälin tuloksista.

Yritys korjata rikkinäiset bonussysteemit: halit.

Olemme valmistelleet uutta kannustinjärjestelmää Wunderkrautiin kesästä lähtien. Otimme systeemin koekäyttöön Suomessa viikko sitten ja on ensimmäisen välitodistuksen aika. Uusi mallikaan ei ole täydellinen, ja ketteryyden hengessä teemme palkitsemista viikon mittaisissa erissä, jotta voimme säätää järjestelmää nopeasti sitä mukaa kun opimme.

Halit käytännössä

Kannustimia jaetaan tätä varten perustetulla keinotekoisella valuutalla, halauksilla. Jokaisella työntekijällä on viikoittain viisi halia jaettavaksi muille. Haleja saa antaa kelle tahansa, kuinka monta tahansa (kuitenkin yhteensä enintään viisi viikossa) ja millä perusteella tahansa. Halauksen saa halutessaan myös perustella, mutta se ei ole pakollista.

Viikon päätyttyä annetut halit lasketaan yhteen. Rahaa jaetaan aikanaan kyseisellä viikolla annettujen halien mukaan, eli jos haleja on annettu yhteensä 250 ja sain niistä itse kuusi kappaletta, saan jakopotista 6/250 = 2,4 %.

Päätimme jakaa pilotin aikana rahaa siten, että maksamme “halirahastoon” prosentin edellisen viikon konsultointiliiketoiminnan myyntikatteesta, nykyvauhdilla jonkun verran vajaan tuhat euroa per viikko.

Bonuksien maksu ei pidä olla ennustettavaa (muuten ne eivät ole oikeasti bonuksia), joten rahaa maksetaan ulos arpapelillä. Nyt kun olemme pilottivaiheessa ja pyöritämme järjestelmää viikko kerrallaan, heitämme joka viikkoa kohti kerran noppaa. Jos nopan silmäluvuksi tulee kolme, rahastossa olevat bonukset maksetaan seuraavan palkan yhteydessä. Muussa tapauksessa bonukset jäävät rahastoon odottamaan parempaa onnea.

Ensimmäiset kokemukset

Halit kerätään viikoittain pilottia varten vartissa tehdyllä Google-lomakkeella. Tällä hetkellä annettuja halauksia (oikeastaan halaustapahtumia, koska samalle henkilölle voi antaa kerralla useamman halin) on rahtusen yli 100kpl. Yhteensä haleja on annettu 25 eri henkilölle, joten kolme neljäsosaa henkilöstöstämme on saanut halauksia ensimmäisen kahden viikon aikana. Halausten liitteeksi kirjoitetut kommentit osoittavat, että systeemi toimii todella lupaavasti. Kannustinpalkkioita ollaan seuraavan noppakolmosen jälkeen maksamassa mm. seuraavilla perusteilla:

“Helped with vagrant box.” (Auttoi kehitysympäristön parantamisessa)

“[name] is a doll. Always keeping the spirit up.”

”I had tried everything, but he saved my ass with: ”have you tried the Windows fix ? (restart your machine)”” (kehittäjä auttoi toista pääsemään eroon ongelmasta)

”Helping me out in office party shopping. Priceless.”

“[name] is always nice to everyone and very helpful.”

”For being real positive whole week!”

“[name] was cleaning the office at Saturday when I came to the office. I joined him and we helped little bit together [name] who was coming next day to clean the office also” (toimiston tuparien jälkeisiä siivoustouhuja la-su; toim. huom. kirjoittaja ei ollut tullut töihin lauantaina, vaan pelaamaan XBOXia)

”For developing in doing things independently!”

”For supporting with [client name] development and setup. Kiitos [name]!”

”Helped me to eyeball the bug out from my view.” (view on Drupal-sanastoa ja tarkoittaa sisältönäkymää)

”Mr. ’There’s a performance graph for that!’ keeps your systems fast & furious!”

”Excellent customer communications and will to become even more professional”

“For taking more and more responsibility over customer relations.”

”For preparing Helsinki’s housewarming party and taking care of everything”

”For cleaning on Sunday after the housewarming party. That’s a leader attitude.”

”For helping me in Clash of Clans :D”

”For making a kick-ass pancake!! And being genuinely nice and cool guy.”

”For taking the time and always being genuinely interested in how people feel and wishing them well.”

”The great and fast help with tweaks on the Autocache module!”

Lopuksi

Sanallisten halausten ja halausten laajan jakauman pohjalta on helppo sanoa, että malli näyttää loistavalta! Ihmisiä tullaan palkitsemaan siitä, että muita autetaan, toisille ollaan ystävällisiä ja että ihmiset tosissaan yrittäisivät olla mahdollisimman arvokkaita työyhteisölleen. Kaiken tämän täytyy pitkällä aikavälilä näkyä myös firman tuloksessa, joten hyvään suuntaan mennään!

Yllä oleva teksti oli epätavallisen pitkä mun blogikirjoitukseksi. Silti siitä puuttuu monta yksityiskohtaa siitä, miten palkitsemismalli toimii. Kommenteissa voi kysyä lisätietoa tai antaa palautetta järjestelmästä. Samoin jos jokin tuntuu kummalliselta tai kannustaa väärin, antaa palaa siitäkin.

Tuore palkitsemismallimme ei suinkaan ole Wunderkrautissa keksitty, vaan määrätietoisen etsimisen jälkeen muualta ylpeydellä varastettu ja mukautettu. Alkusysäyksen systeemin kehittämiselle antoi Jurgen Appelo Merit Money -mallillaan.

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Todistettu juttu: Halaaminen kannattaa! « Joonas Kiminki - Touko 28, 2014

  […] halisysteemin taustoja ja mekaniikkaa aiemmassa tekstissäni, mutta kertaan lyhyesti, mistä on […]

  Tykkää

 2. Mulla on maailman siistein duuni « Joonas Kiminki - kesäkuu 22, 2015

  […] olen toistuvasti eri ympyröissä mainostellut (1, 2, 3), meillä Wunderkrautissa on ainutlaatuinen palaute- ja palkitsemisjärjestelmä – halit. […]

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s