Työelämän tärkein oppitunti: työt eivät lopu koskaan

5.11.2013 — Jätä kommentti

Siitä on 17 vuotta kun olin peruskoulussa. Valmistuin yliopistosta 8 vuotta sitten. Kummassakaan paikassa ei tuohon aikaan opetettu työelämän tärkeintä oppituntia – sitä, että työt eivät lopu koskaan.

Edellä mainittu totuus pätee valtaosaan nykyaikaisista työpaikoista, suurimpaan osaan ammateista ja varmaan viiden miljoonan suomalaisen siviilielämään. Vaikka kuinka raataisi pitääkseen sähköpostilaatikon ojennuksessa ja mitkä lie työlistat lyhyinä, ei silti saa tehdyksi kaikkea haluamaansa. Päin vastoin – monesti tuntuu, että tekee kauheasti, muttei saavuta mitään. Ihmisraukka voi siis raataa täyden viikon tietäen tehneensä kauhean määrän aktiviteetteja, vaikka niistä yksikään ei ollut se, mitä viikon alussa oli tavoitellut tekevänsä. Tiedän kokemuksesta, ja niin tiedät varmaan sinäkin.

Hyviä uutisia: tautiin on rokote. Itse asiassa tauteja on ehkä useita, koska rokotteita ainakin on. Seuraavassa muutama sana niistä.

Tee luovat työt ensin

Aivotyöläisellä on kahdenlaista työtä: reaktiivista ja luovaa työtä. Reaktiivista (en tiedä, onko termille jokin oikea sana) on kaikki se pakollinen paha, jossa muut vaativat asioita sinulta. Tehtäviä, joita pitää tehdä, jotta pyörät pyörivät – sähköposteja, palavereita, sopimuksien lukemista ja dokumenttien kommentointia. Luovaa on kaikki se, jossa itse kehitämme, parannamme, uudistamme asioita.

Tee luovat työt ensin. Ne vaativat paljon energiaa ja keskittymistä, eikä niistä tule mitään jos vetää aamupalaksi viisi palaveria ja kaksi tusinaa sähköpostia. Unohda “inbox 0”. Laita aamuihisi välillä mystisiä omia kalenterivarauksia, jotta muut eivät pääse tukahduttamaan luovaa energiaasi. Reaktiivisen työn tekeminen saa aikaan tunteen, että tekee paljon asioita, luovassa työssä kehittää oikeasti uutta. Yritän nyt viidettä päivää noudattaa tapaa, etten lue sähköposteja ennen aamukymmentä. Hyvältä tuntuu.

Vältä keskeytyksiä

Keskeytykset aiheuttavat kiireen tunteen. Kiireessä tuntuu, että on kauhean tärkeä ja tuottelias, vaikkei saa aikaan juuri mitään. Kauhea vauhti päällä, mutta ei liikettä – maisemat eivät vaihdu. Päivän päätteeksi on väsynyt yrittämisestä, vaikka tulokset jäivät laihoiksi. No, onneksi huomenna on uusi päivä. Keskeytykset myös aiheuttavat usein sen, että keskeytynyttä työtä ei meinaa jaksaa aloittaa uudelleen, vaan huomaa vielä puoli tuntia keskeytyksen jälkeenkin selaavansa vuorotellen Facebookia ja Hesaria. Omatuntokin alkaa soimata. Taidan olla huono ihminen.

Ongelmaan on periaatteessa helppo lääke: Tee yksi asia kerrallaan – alusta loppuun. Väittävät etenkin naisten pystyvän “moniajoon”, eli tekemään useaa asiaa yhtä aikaa. Hevonkakkaa. Ihminen ei pysty kuin yhteen vähääkään haastavaan asiaan kerrallaan – kaikki muu on tehtävien vuorottelua. Koita luoda tilanteita, joissa voit keskittyä yhteen asiaan kerrallaan keskeytyksettä, kunnes tehtävä on tehty. Tämä blogikirjoitus on kirjoitettu puhelin sammutettuna ja Wi-Fi poiskytkettynä. Ei Facebook kummittele.

On myös ihan ookoo sammuttaa sähköpostiohjelma silloin kun ei aio postia käsitellä. Skype tai Lync kannattaa mieluummin sammuttaa kokonaan kun laittaa “do not disturb” -tilaan. Se häiritsee kuitenkin. Ja sitä paitsi sen saa uudelleen päälle sitten kun kommunikoinnille on aikaa.

Eristäydy luovaan työhön

Opettelen parhaillaan kirjoittamaan (sähköposteja, tarjouksia, markkinointimateriaaleja, blogikirjoituksia) kuplassa. Puhelin ei ole äänettömällä, vaan kiinni – se ei oikeasti voi keskeyttää. En “ole katsomatta Facebookia”, vaan sammutan langattoman verkon koneesta, jotta en voi katsoa Facebookia, Skypeä ja sähköpostia. Ei vaadi muuta kuin sen, että hankkii luovan työn materiaalin valmiiksi etukäteen. Jos ihmiskunta osasi sen vielä 10 vuotta sitten, sen voi oppia uudelleen.

Uusi toimistomme Helsingissä on aika valtava. Siellä oli vielä viikko sitten huone, jota kukaan ei käyttänyt. Nyt sillä on kuvaava nimi ja hyvät säännöt. Huoneen nimi on Saari. Säännöt ovat yksinkertaiset:

  1. Puhelin sammuksiin
  2. Wi-Fi sammuksiin
  3. Huoneessa ei saa puhua
  4. Säännöistä ei tehdä poikkeuksia

Olemme käyttäneet huoneen uusia sääntöjä nyt pari päivää ja systeemi toimii loistavasti. Sen kun valmistelee hommansa, menee huoneeseen hoitamaan sen – ja tulee pois. Toimii äärimmäisen hienosti.

Saari

Älä usko vääriä mittareita

Reaktiivisen työn suorittaminen on houkuttavaa, koska sillä on selkeät mittarit. Jos hoitaa monta palaveria, seuloo sata sähköpostia, puhuu kymmenen puhelua ja lukee sata sivua dokumentaatiota, tuntee itsensä tosi tehokkaaksi. Toisaalta jos hippeilee kasaan yhden blogikirjoituksen, saa aikaiseksi jotain, mitä on tosi vaikeaa mitata. Älä alistu reaktiivisen työn mittarien vauhdin tunteeseen – mittarit huijaavat.

***

Työt eivät lopu koskaan – ja se on hyvä asia. Jos kaikki työt tulisivat tehdyksi, kaikki vähäpätöisimmätkin nakit olisivat hoidettu. On paljon parempi, että työlista on aina pidempi kuin mitä ehtii annetussa ajassa suorittaa. Se takaa, että saat koko ajan keskittyä tärkeimpien asioiden hoitoon. Jos vähemmän tärkeät valuvat listan pohjaan, ne ehkä kuuluvatkin sinne.

Riittää, että teet yhden ihmisen työpanoksen. Priorisoi järkevästi, älä huiputa itseäsi väärillä hyvän olon mittareilla ja tee työtä tahdilla, jota jaksat vuosikymmeniä.

***

Tekstin kirjoitettuani huomaan, että taidan yrittää neuvoa itseäni.

Ei kommentteja

Be the first to start the conversation!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s