Todistettu juttu: Halaaminen kannattaa!

28.5.2014 — 1 kommentti

Meillä Wunderkrautissa on halattu toisiamme firman rahallisestikin kannustamana nyt reilut puoli vuotta, ja on hyvä hetki tehdä välitilinpäätöstä siitä, miten systeemi toimii paremman työelämän tekijänä.

Esittelin halisysteemin taustoja ja mekaniikkaa aiemmassa tekstissäni, mutta kertaan lyhyesti, mistä on kyse:

 • Kaikkilla työyhteisön jäsenillä on oikeus antaa toisille viisi halausta viikossa. Halaus on valitsemamme yksikkö toiselle henkilölle annetusta kiitoksesta.
 • Halauksen voi antaa mistä tahansa syystä, tai vaikka kokonaan perustelematta. Syy voi olla kahvin keittäminen, ongelman ratkaiseminen, lounasseura, kuunteleminen, työtehtävissä auttaminen tai vaikkapa iloisuus.
 • Halauksista maksetaan palkanlisää suhteessa yrityksen asiakaslaskutukseen ja saatujen halausten määrään.
 • Saadut halausten saateviestit toimitetaan jokaiselle noin kerran kuussa tiedoksi.

Järjestelmä toimii äärimmäisen hyvin

Kun aloitimme halien kanssa, järjestelmän pelillinen ulottuvuus oli arvoitus. Manipuloiko järjestelmä ihmisiä ei-toivottuun suuntaan? Syntyykö työyhteisön lellikkejä tai klikkejä? Ovatko ihmiset mustasukkaisia toistensa haleista? Uudessa systeemissä oli monta tuntematonta ja testaamatonta palaa, joten aloitimme varovaisesti ja tilapäisesti, sekä pienellä rahallisella kannustimella.

Huolet olivat turhia.

Järjestelmä on osoittautunut äärimmäisen motivoivaksi, lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tiiviyttä koko yhteisössä, helpottaa stressiä ja vaikuttaa kaikin puolin positiivisesti.

Haleissa arvokkainta ei sittenkään ole halausten määrä (jota ei itse asiassa edes kerrota ihmisille), eikä niistä maksettu palkanlisä (joka sekin selviää vasta kun se näkyy tilinauhalla), vaan sanalliset kommentit.

Positiivinen palaute on työpaikan rakettipolttoainetta

Olemme valinneet palautteen toimittamisen tavaksi noin kuukausittain toimitettavan henkilökohtaisen sähköpostin. Käytännössä siis kokoamme säännöllisin väliajoin jokaisen saamat halikommentit yhteen ja lähetän ne henkilökohtaisesti saajalle. Tällä eleellä on ihmeellinen voima siihen nähden, että toimittaisimme palautteet raakana teknisestä järjestelmästä. Positiivisen palautteen saaja tietää, että esimies on nähnyt, millaista kiitosta henkilö on saanut ja samalla lisännyt viestiin vielä lyhyen oman saatteensa. Tuon pienen eleen voima suorastaan yllätti itsenikin. Olen saanut lähetetyistä halikommenteista palautetta, kuten ”pelasti viikonloppuni” tai

”Thanks Joonas, This hug thing is the best idea ever”.

Auttamista ja hyvää suoritusta arvostetaan

Emme lainkaan tienneet halijärjestelmää käynnistäessämme, mistä asioista ihmiset tulisivat toisiaan kiittämään. Säännöt olivat alusta saakka vapaat, eli mistä tahansa syystä saa halata toista, kunhan ei tee halinvaihtosopimuksia.

Kullanarvoinen johdon assistenttimme Emma teki pari viikkoa sitten kattavan analyysin (n=2721) siitä, millä perusteilla Wunderkrautissa halataan. Tulokset olivat aika lailla sitä, mitä toivoa saattaa: puolet kaikesta kiitoksesta liittyy hyvään suoriutumiseen tiimissä, noin kolmasosa on kiitosta auttamisesta ja loput ovat henkilökohtaisia tai kommentittomia haleja.

Kuva

Simppeli oletukseni on, että jos hyvästä suoriutumisesta, auttamisesta ja ystävällisyydestä palkitaan kiitoksin ja rahalla, se edesauttaa hyvää suoriutumista, auttamista ja ystävällisyyttä.

Oikeaa rahaa

Halauksista maksetaan tietyn kaavan mukaan suorassa suhteessa firman myyntikatteeseen. Summa siis kasvaa sitä mukaa kun työntekijöitä tulee lisää. Ensimmäisen reilun puolen vuoden aikana olemme saaneet jakaa halibonusjärjestelmän kautta yli 20000€ rahaa (summassa on työnantajakulut mukana), joten se on jo todellista rahaa kun summan jakajia on noin 35kpl.

Enimmillään bonuksen arvo on ollut noin 15% lisäys kiinteään palkkaan, vähimmilläänkin (vähiten halatun ihmisen huonoimmalla jaksona) enemmän kuin TES:n tälle vuodelle edellyttämä 20€/kk lisäys. Noin 85% firmamme ihmisistä saa haleja joka viikko.

Yhteenveto

Halijärjestelmän välitilinpäätös on onneksemme se, että se toimii jopa odotuksia paremmin! Se motivoi auttamaan, kiittämään, hymyilemään, olemaan ystävällinen ja suoriutumaan hyvin projektitiimeissä. Ihan kauheasti parempaa en uskalla toivoa. Paitsi että viime päivinä olen miettinyt, miten järjestelmän saisi jossakin muodossa ulotettua myös asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Olisi aika hienoa ulottaa kiittämisen ja kannustamisen työkalut oman organisaation ulkopuolellekin. Toki – aina voi kirjoittaa suosituksen Linkediniin.

 

One response to Todistettu juttu: Halaaminen kannattaa!

 1. 
  Tuomas Leppänen 28.5.2014 18:53

  Yhtenä järjestelmästä nauttimaan päässeenä voin suositella lämpimästi. Heti alkumetreillä kun järjestelmä otettiin käyttöön oli takana erittäin rankka viikko. Viikonloppu oli tosiaan alkamassa aikamoiset rytyt otsalla. Meiliin kolahti oudolla otsikolla viesti ”Haleja”, jossa oli työkavereiden antamaa palautetta. Tuo yksittäinen palaute veti kasvoille hervottoman hymyn ja loppu viikko sujui mahtavissa fiiliksissä. Seuraavaan viikkoonkin lähti ihan erilaisella sykkeellä liikenteeseen. Kuten sanottua, tärkeintä järjestelmässä on työkavereilta saatu palaute jonka koen ainakin itse edistävän runsain mitoin yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä yleisesti työilmapiiriä.

  Kiitos tästä järjestelmästä!

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s