Muut ihmiset ovat tyhmiä tai mulkkuja

28.8.2016 — Jätä kommentti

2374157161_17deb87607_b

Kun on 7 vuotta toiminut kansainvälisessä asiakkaille palveluita tuottavassa yrityksessä, on tietynlaisella näköalapaikalla ihmisluonteeseen.

Meillä tehdään joka päivä työtä sellaisten ihmisten kanssa, jotka pystyy näkemään toimistolla, sekä sellaisten, jotka ovat eri paikkakunnalla, eri maassa, eri kulttuurissakin. Oman yritysryppäämme henkilöstössä on vajaat pari sataa ihmistä – asiakkaat ja yhteistyökumppanit mukaan luettuna määrä on muutaman kertaa suurempi.

Vuosieni aikana olen oppinut hyvin käytännöllisen nyrkkisäännön ihmisistä:

Toisen ihmisen ammattitaitoisuus ja hyväntahtoisuus on kääntäen verrannollinen etäisyytenne neliöön.

Kutsuttakoon sitä toistaiseksi nimellä tyhmyyden ja mulkkuuden laki.

Säännön monimutkaisemmassa laskentamallissa voidaan lisäksi lähteä laskemaan itsensä ja tämän toisen ihmisen eroavaisuuksia (ne 99 yhteistä prosenttia eivät ole merkittäviä, vaan se viimeinen erotteleva prosentti) esimerkiksi kansalaisuuden, iän, sukupuolen, äidinkielen ynnä muun sellaisen osalta, mikä lisää vastustajan tyhmyys-mulkkuuskerrointa.

Sekä yksinkertaisen että monimutkaisemman laskentatavan ohella uuden ihmiskontaktin kohtalon ratkaisee ensivaikutelma. Esimerkkejä hankalista ensivaikutelmista:

 • Ihminen ajaa takavetoisella saksalaisella autolla (kohtaaminen liikenteessä)
 • Ihminen on merkittävästi erilaisessa sosiaalisessa asemassa kuin itse (lukiessa henkilöstä lehtiartikkelista),
 • Ihminen pukeutuu merkittävästi eri tavalla kuin itse (ilmenee joko kuvasta tai kohtaamisesta ns. oikeassa maailmassa)

Jos yksi tai useampi näistä täyttyy, on ensivaikutelman antama etumatka siihen, että ihminen mitä luultavammin on tyhmä ja/tai mulkku melko helposti saavuttamattomissa.

Miksi kirjoitan tästä?

Menneenä viikonloppuna sosiaalisessa mediassa on ryöpytetty Särkänniemen johtoa ja erityisesti sen toimitusjohtajaa salaperäisestä delfiinien siirto-operaatiosta. Aiheesta on moni viestintäkonsultti päässyt louskuttamaan leukojaan samalla mainostaen omaa kaupallisesti saatavilla olevaa erinomaisuuttaan vastaavissa tilanteissa. Syntyy kuva tamperelaisesta toimitusjohtajasta (mulla ei ole aavistustakaan kuka Särkänniemen tj on), joka on kokonaan unohtanut viestiä asiasta julkisuuteen tai on jättänyt sen tekemättä, koska haluaa salailla jotakin. Hän on siis joko tyhmä (ei muista) tai mulkku (ne delfiiniparat!). En tiedä – voi ollakin – tai sitten Särkänniemi on vaan panostanut kaiken energiansa siihen, että vaativa ja riskialtis siirto-operaatio onnistuu mahdollisimman hyvin.

Tyhmyyden ja mulkkuuden laki on tauti, jonka kantajia kaikki olemme, mutta jonka oireita vastaan voi taistella. Olen luultavasti  lukenut aiheesta jostakin ja sittemmin unohtanut lähteen, mutta muihin ihmisiin liittyvä epäluulo johtunee evoluutiostamme. Epäluulo tuntemattomia ihmisiä ja tilanteita kohtaan on luultavasti hyödyllistä selviytymiselle turvattomissa olosuhteissa. Joka tapauksessa – jos se on biologista, kyseessä on fakta eikä mitään mitä kannattaisi kantaa omallatunnollaan.

Jorisen aiheesta töissä melko säännöllisesti, koska teemme ihmisten välistä työtä erilaisilla viestintävälineillä joka päivä ja koko ajan.Tulkitsemme toistemme ja asiakkaiden viestintää ja tuotamme sitä jatkuvasti itse. Kun tyhmyyden ja mulkkuuden lain olemassaolon tunnustaa, sitä vastaan voi taistella niin viestinnän tulkkaajana kuin sen tuottajanakin. Siirryn seuraavaksi kirjoituksen toivottavasti hyödylliseen osioon, ohjeisiini:

Käytä mahdollisimman luonnollista viestintää

Jotta vastapuolelle jäisi mahdollisimman vähän arvailtavaa todellisista tarkoitusperistäsi, käytä mahdollisimman rikasta ja vuorovaikutteista viestintätapaa. Tässä keinot tehokkuusjärjestyksessä:

 1. live-tapaaminen
 2. videoneuvottelu/-puhelu
 3. (ääni-)puhelu
 4. chat (Skype, Slack, Telegram, Whatsapp jne)
 5. sähköposti, viesti tikettijärjestelmässä, Facebook-päivitys – mikä tahansa tekstipohjainen ja ei-reaaliaikainen

Kun keksimässäni tyhmyyden ja mulkkuuden laissa mainitaan etäisyys, ei sillä tarkoiteta lähtökohtaisesti fyysistä välimatkaa, vaan välineen etäisyyttä. Voin olla ”lähellä” laadukkaalla videoyhteydellä toiselle puolelle maapalloa tai ”kaukana” kirjoittamalla meiliä naapurille.

Pyri aina tapaamaan

Kun ihmisten välille synnytetään yhteistyötä esimerkiksi projektin tai liikekumppanuuden merkeissä, pyri aina tapaamaan toinen osapuoli ihan perinteisellä tavalla, ainakin kerran. Ylivoimainen enemmistö ihmisistä on live-tapaamisissa fiksumpia, kiinnostavampia, tavallisempia ja empatian arvoisempia kuin ennen tapaamista. Mitä tärkeämpi on yhteistyönne aihe, sitä enemmän kannattaa panostaa tapaamiseen. Lentolippujen hinnan ja tapaamiseen käytetyn ajan voittaa usein nopeasti takaisin asioiden sujumisena.

Kun on kerran tavannut, luultavasti täyttää meilienkin rivivälit aiempaa positiivisemmilla oletuksilla toisen osapuolen aikomuksista ja osaamisesta.

Jos joudut turvautumaan sähköpostiin, anna riittävästi tulkintavinkkejä

Mikäli teet niin kuin minä parhaillani, eli joudut viestimään pelkästään tekstillä ja yksisuuntaisesti, yritä tarjota tulkintavinkkejä:

 • Jos et ole vihainen, ole selkeästi kohtelias. Näytä avoin asenteesi ja hyväntuulisuutesi!
 • Ole hiukan räiskyvämpi ja näkyvästi iloisempi kuin livenä olet (koska osa leiskunnasta katoaa matkalla).
 • Käytä apuna hymiöitä/emoji-kuvia (ja yritä varmistaa ettei niitä tulkita sarkastisesti).
 • Vältä kaikin keinoin monitulkintaisuutta – vaikka kirjoittamalla virkkeen perään mitä sillä tarkoitat. Ihmiset tulevat lukemaan viestisi rivien välejä, joten mitä vähemmän pystyt jättämään rivien väliin luettavaa, sen parempi.

Hyvä periaate on korvata mahdollisimman moni sähköpostiviesti jollakin inhimillisemmällä (tehokkuuslistan kohdat 1-3).

Yritä ymmärtää

Tämä vinkki on se kaikkein tärkein, kliseisin, itsestäänselvin ja vaikein.

Jos tuntuu, että joku on jatkuvasti tyly meileissään, johtuukohan se

 • tulkintavihjeiden puutteesta (jolloin tyhjät kohdat tilkitään vuoroin tyhmyydellä ja mulkkuudella)?
 • kulttuurieroista (voi myös johtua ikäerosta, eri sukupuolesta, samasta sukupuolesta, kirjoitustyylistä)?
 • aidosti tylyydestä?

Jos vieläkin tuntuu, että viestin kirjoittaja on laatinut sen pahat mielessä, väännä omat suupielesi hymyyn ja lue uudelleen – muuttuuko viesti? Koita vaikka lukea teksti iloisella äänellä – kuulostaako luontevalta?

Monesti me ihmiset – ja tämä ei missään nimessä ole mikään suomalaisiin rajoittuva juro luonteenpiirre – kuvittelemme vahingossa toisistamme ikävämpää kuin mitä todellisuus onkaan. Ilmiö valitettavasti ruokkii itseään, eli tulkitessaan viestin tylyksi, kirjoittaa itsekin hiukan tylysti, mikä taas tulkitaan toisessa päässä vielä hiukan tylymmin. Kierre on valmis.

Onko muita vinkkejä? Olenko täysin hakoteillä? Joka tapauksessa – kiitos kun luit tänne saakka!

Kuvan lähde: Flickr / Major Redneck

Ei kommentteja

Be the first to start the conversation!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s